Zásady správneho kompostovania

Leto v plnom prúde znamená, že záhrada okrem úrody produkuje i nadmieru záhradného odpadu. Kam s ním, to je častá otázka. V horšom prípade do bio kontajnerov, v lepšom prípade do domáceho kompostéru. Domáce kompostovanie naberá v ostatných rokoch na intenzite, i tak sa mu ale veľa rodín stále bráni. Je to škoda, lebo tak obyčajné zariadenie, akým kompostér je, dokáže zo záhradného odpadu za pomerne krátky čas vyrobiť nádhernú surovinu – kompost.

Pravidlá správneho kompostovania nie sú zložité. Aby kompostovací  proces prebiehal rýchlo a kvalitne, je treba dodržať niekoľko zásad. Týkajú sa obsahu, ktorým sa kompostér plní i jeho vzhľadom. Naši dedovia a generácie pred nimi kompostéry nevyužívali, miesto nich mali hnojiská, ktoré fungovali podobne. Boli plnené najmä hnojmi hospodárskych zvierat a často ich sprevádzal zápach. Dobre založený kompost ale určite nezapácha.

Kompostér – ak je to aspoň trochu možné, umiestňujeme radšej do tieňa. Ak to možné nie je, musíme ho občas výdatne zavlažiť. Pre kvalitu vytváraného kompostu  je rozhodujúci prístup vzduchu k organickým zbytkom. Ako najlepší sa javí obyčajný drevený kompostér vytvorený tak, aby medzi jednotlivými doskami boli dostatočne veľké medzery pre cirkuláciu vzduchu. Dno kompostéra sa nevystiela žiadnou hmotou, ani fóliou, textíliami či dlažbou alebo betónom. Ideálne je, aby na dne kompostéru bola pôvodná ornica. 

Priestor medzi doskami je dobré opatriť králičím pletivom, proti vypadávaniu hmoty mimo priestor kompostéru. Aby sa kompost vyvíjal čo najlepšie, je treba striedať rôzne druhy organického záhradného odpadu. Do kompostéra patrí pokosená tráva, lístie, vňate rastlín, dobre sa kompostujú aj zbytky zeleniny z kuchyne – šupky, korienky, zbytky plodov. Je možné používať i vetvičky stromov, pokiaľ možno nadrtené na drobné štepky. Niektoré druhy rastlín podporujú urýchľovanie kompostovacieho procesu – patria k nim listy kostihoja, vňate mesiačka, borák či listy brezy. Ak chcete vytvoriť čo najrýchlejšie kvalitný kompost, môžete smelo a bez obáv použiť úrychľovače kompostu. Väčšinou sú vyrobené z rastlín vyššie menovaných a iných, s podobnými účinkami.