Vŕby pestované na hlavu

V záhradách sa často zaoberáme tým, ako vybrať správny strom na dôležité miesto, aby splnil naše požiadavky čo najlepšie. Niekedy existuje tak jednoduché riešenie, že je to až prekvapivé. Týka sa to napríklad našej najobyčajnejšej vŕby – vŕby bielej (Salix alba). V prípade, že máme k dispozícii primerané podmienky, môžeme vŕbu bielu, ale aj ďalšie typy stromovitých vŕb pestovať ako „terasový“ strom. Platí to v prípade, že sami prijmeme trošku špecifický spôsob údržby.

Starostlivosť o takto pestované vŕby spočíva v pravidelnom reze všetkých konárov – a to v rovnakej výške. Táto metóda sa nazýva „rez na hlavu“. Vŕby patria do malej skupiny stromov, ktorým tento navonok drastický rez vôbec nevadí.  

Čaro takto pestovaných stromov pri terasách a domoch spočíva v tom, že sa pred zimou zrežú všetky konáre, ktoré na vŕbe narástli cez vegetačné obdobie. V zimnom období, keď je zimné slnko (dopadajúce na dom) vzácne,  nebránia žiadne konáre dopadu slnečných lúčov na obytné priestory. 

Naopak do leta, kedy je žiaduce tieto priestory viacej zatieniť, konáre vŕby už do potrebnej veľkosti stihli dorásť. 
Pri pravidelnej údržbe stromov vzniká každý rok pomerne veľké množstvo organického odpadu vo forme porezaných konárov. Tie sa dajú využiť na stavbu obrúb, prútených plotov, vŕbových stavbičiek pre deti,  či ako materiál pre štepkovanie.

Vŕby rezané na hlavu môžeme uplatniť aj mimo rodinnej záhrady – najmä v krajine pri vodných tokoch a rybníkoch, prípadne tam, kde záhrada prechádza plynule do krajiny. Ich udržiavanie je prácne, ale efekt z takto udržiavaných stromov je veľmi silný.