Rez čučoriedok

Rezom čučoriedky podporujeme v správnom raste a regulujeme množstvo aj kvalitu úrody. Taktiež aj komfort pri zbere úrody.

Hodí sa vedieť:

  • Čučoriedky nie sú nikdy štepené, nevytvárajú preto nikdy tzv. plané výhonky
  • Kvetné pupene sa obvykle tvoria v horných častiach výhonkov, preto sa čučoriedky nikdy netvarujú, ale prerezávajú.
  • Prvý krát sa čučoriedky režú obvykle v 3. či 4. roku od výsadby.

Hlavné zásady rezu:

  • Odstraňujeme všetky suché polosuché konáre
  • Odstraňujeme staršie, odrodené konáre, ktoré plodili v minulých rokoch, pozná sa to podľa uschnutých špičiek vrcholových výhonkov.
  • Režeme najstaršie konáre, alebo ich časti. Poznáme ich podľa mohutnosti a šedej kôry. Ak ale zo starého konára vyrastá kolmý, zdravý a silný výhonok, rez vedieme až nad ním. Bude základom úrody v budúcich rokoch.
  • Odstraňujeme konáre ťažko deformované.
  • Ďalej sa zbavujeme konkurenčných, poškodených, prípadne zlým smerom rastúcich výhonkov.
  • Pre pohodlnejšiu manipuláciu sa odporúča odstrániť aj menšie výhonky tesne nad zemou – zle sa tam oberajú a uberajú rastline silu plodiť v horných častiach.
  • Ideálny termín rezu je od konca zimy až do začiatku pučania, pri teplotách mierne nad hranicou mrazu
rez/strih čučoriedky

Po reze sa odporúča čučoriedky prihnojiť pevným hnojivom, aby bolo „definitívne hotovo“ a nebolo sa nutné k záhonu vracať s ďalším pracovným úkonom.