Rastliny do sucha

Možno premýšľate nad rekonštrukciou záhrady, či dokonca nad výsadbou záhrady novej. Jeden z aktuálnych pocitov dobre poznáme. Ešte v jeseni, či to radšej nechať až na jar? Zdalo by sa prirodzenejšie odložiť výsadby až na jar, ale zdanie v tomto prípade klame.

Koniec leta  a začiatok jesene je pre výsadby zlatým obdobím. Je ešte stále teplá pôda a do ochladenia je stále ďaleko (asi). V tomto období rastliny ešte vedia dobre zakoreniť a pripraviť sa tým na rýchly jarný štart.

Po skúsenostiach z tohtoročného leta budú asi mnohí z vás pre svoje záhrady hľadať rastliny, ktoré budú menej náročné na polievanie a odolné voči silnému slnku a vysokým teplotám. Na výbere rastlín sa dá ušetriť nielen pár eur, ale hlavne zlé emócie a pocit zmaru. O suchomilných rastlinách sa už napísalo dosť. Tento krát vynecháme kavyľ, rozchodníky a materinu dúšku – a ukážeme vám pár ďalších druhov, ktoré sú odolné, krásne, ale trošku menej známe.

Z drevín za zmienku určite stojí kručinka (Genista lydia). Tento druh pochádza z Balkánu, takže na kruté sucho a teplo je zvyknutý zo svojej domoviny. Je široko rozložitý, obvykle dorastá do výšky okolo 50 cm, ale môže byť oveľa širší. Rastie najradšej v chudobných pôdach a je pomerne skromný. Na jednu vec ale treba dať pozor – dobre si rozmyslite, kam ho vysadíte, lebo veľmi zle znáša presádzanie. Je to nakoniec veľmi logické – suchovzdorné druhy musia mať hlboké korene, aby si našli vodu schovanú hlboko pod povrchom pôdy.Podobné použitie – a vlastne aj opateru bude vyžadovať zanoväť (Cytisus). Je to veľmi skromná rastlina do chudobných, kamenitých a piesčitých pôd. Neznáša presádzanie a nevyhovuje mu ani mulčovacia kôra. Zato zvládne extrémne horúčavy a silný slnečný svit.

Ak sú vám bližšie trvalky ako kríky, v suchých pôdach sa môžete spoľahnúť na agastache, chrastavec (Knautia), Erigeron karwinskianus, Baptisia australis, šalviu hájnu (Salvia nemorosa), paliny – najmä tie so striebornými listami (Artemisia) či železníky.