Ramblery

Popínavé ruže sa  podľa charakteru rastu delia do dvoch základných skupín. Prvú, tú známejšiu, tvoria tzv.  climbery (z anglického slova climb – šplhať), druhá skupina sa nazýva ramblery. 

Sú to veľmi zaujímavé dreviny, ktoré sa vyznačujú extrémne rýchly rastom. Ramblery vytvárajú dlhé, ostnaté výhony, ktoré sa  dokážu účinne  prichytávať  o vertikálne opory, ktoré rýchlo obsadzujú. Vďaka tejto vlastnosti sa často používajú na výsadbu ku starým dožívajúcim, či dokonca už úplne uschnutým stromom. Vďaka bujnému rastu im dokážu dať druhú šancu, čím zo stromov takmer bez života vedia vytvoriť  životom prekypujúci útvar.

Ramblery sa síce ku stromom vysádzajú najčastejšie, ale nie je to ich jediné využitie. Hlavne v rozáriách a veľkých záhradách sa uplatnia hlavne ako živé dekorácie oblúkov, špeciálne vytvorených konštrukcií, či pergol. Za určitých okolností sa dajú vysádzať aj k plotom, ak sú pevné, masívne a ak sa na ružiach prevádza pravidelný, radikálny rez. Ramblery je možné sadiť aj k stenám a múrom – ale i v tomto prípade sa nezaobídu bez kvalitnej údržby.

Ruže zo skupiny ramblerov sa vyznačujú tvorbou malých kvetov, ktoré sa na rastline objavujú v hojnom množstve. Typickou vlastnosťou týchto ruží je jednorázové kvitnutie, pokiaľ sú ale dobre použité, vedia byť zaujímavé i mimo toto obdobie. Niektoré ruže z tejto skupiny vytvárajú veľmi ozdobné šípky, čím dokážu potešiť vnímavé ľudské duše ešte raz - na konci vegetačného obdobia. Plodmi niektorých odrôd nepohrdnú ani vtáci, ktorí sa v prítomnosti týchto ruží často vyskytujú, niekedy dokonca ochotne hniezdia v bujnom poraste ich konárov.

Ramblery sú krásne ruže, ale ešte pred výsadbou je treba vziať do úvahy ich vlastnosti. Vďaka bujnému rastu sa nehodia úplne do každej záhrady. Uplatnenie nájdu najmä vo vidieckych záhradách, starých parkoch a v zeleni historických objektov.