Pôda v dobrej kondícii – základ úspechu

Máme za sebou ťažké, ale veľmi poučné leto. Už jar začala predčasne, o dosť skôr, ako je bežné. Na veľkej časti nášho územia prišli silné jarné mrazy, ktoré poničili kvety ovocných stromov a na mnohých miestach ovplyvnili množstvo i kvalitu úrody. Ďalšou ranou do života záhradkárov i záhradníkov bolo extrémne horúce leto, pričom na niektorých miestach Slovenska celé prázdniny nespadla ani kvapka dažďa. Po horúčavách prišlo dramatické ochladenie a opäť na veľkej časti územia obrovský prísun vody. Všetky tieto dramatické javy nedopadajú iba na nás - ľudí, ale aj naše rastliny a záhrady.

Základom úspechu všetkých pestovateľov je kvalitná a hlavne zdravá pôda. V tejto súvislosti sa často píše o tom, čo by sme rozhodne robiť nemali, treba ale aj dodať, čo môžeme pre pôdu urobiť, aby sme jej pomohli prečkať extrémne situácie. Aj keď existuje veľa typov pôd, jedno opatrenie má takmer univerzálne využitie. Pýtate sa aké? Je to jednoduché – DODÁVANIE ORGANICKEJ HMOTY.  Dostatok organickej hmoty je predpokladom vzniku humusu, ktorý ovplyvňuje úrodnosť pôdy. 

Organická hmota v pôde má ale aj iné benefity. Okrem iného podporuje mikrobiálny život v pôde, i prítomnosť drobného pôdneho hmyzu – a samozrejme aj život dážďoviek. O nich si viac prezradíme inokedy. Organická hmota v pôde pomáha udržovať jej optimálnu štruktúru – vďaka tomu sa v pôde udržuje dostatok vzduchu – a pozor, ten je pre život rastlín nesmierne dôležitý. Organické látky v pôde fungujú aj vodozádržne – trošku ako špongia. Zaujímavé je, že je to rovnako výhodné v suchom i mokrom počasí. Keď je teplo, pôda s dostatkom organickej hmoty si dlhšie podrží vlahu, ktorú postupne uvoľňuje  ku koreňom rastlín. Keď je veľa zrážok, takto udržovaná pôda zachytí viac vody pre vlastnú potrebu (a voda neodteká rýchlo preč zo záhrady, lesa, krajiny).  Pridávanie organickej hmoty je vhodné ako pre ťažké ílovité, tak pre ľahké piesčité pôdy.

Akým spôsobom dostať organiku do pôdy? Najbežnejšia metóda je hnojenie pevnými organickými hnojivami – najmä kravským, či konským hnojom. Pre záhrady sa ako najlepšia vec javí kompost. Krásne vyzretý, bohatý kompost je pre záhradu zázrak. Tam, kde sú pôdy v slabšej kvalite, môžeme  do nej v jeseni zapravovať lístie – ideálne sú mäkké listy stromov – z brezy, javorov,bukov, hrabov apod. Tvrdé listy (napr. dub) fungujú obdobne, ale rozkladajú sa dlhšiu dobu. Dokonca aj nie celkom rozložené kúsky vetvičiek či stebiel trávy z kompostu môžeme smelo do pôdy dostať. Ich schopnosť vsiaknuť vodu je tiež cenná.

Ďalšou výbornou cestou, ako dostať organickú hmotu do pôdy je tzv. zelené hnojenie. O ňom čoskoro – už nabudúce.