Persicaria amplexicaulis – hadovník

Persicaria amplexicaulis je vytrvalá bylina, ozdobná drobnými kvetmi, ktoré rozkvitajú v bohatých súkvetiach. Tieto sa otvárajú od polovice leta a v dobrom a atraktívnom stave vydržia podľa počasia až do pokročilej jesene. 

Vo voľnej prírode rastie vo vlhkých oblastiach Himalájí, obvykle v riedkych lesoch, alebo na ich okrajoch, často rastú v blízkosti horských bystrín, a to až do nadmorských výšok nad 4000 m. Slovenské pomenovanie tejto rastliny (hadovník, horčiak, stavikrv)  je pomerne nejednoznačné a neustálené – preto je jednoduchšie používať názov odborný.

Sú to veľmi odolné a skromné rastliny, potrebujú pre svoj život vlhké, ale nie premokrené stanovište. U nás sa im lepšie darí v stredných a vyšších polohách – najjužnejšie oblasti republiky bývajú pre ne príliš teplé a suché. 

Persicaria amplexicaulis je typická bylina, ktorá prezimuje zatiahnutá vo forme zhrubnutých podzemných výhonov. Ich prebúdzanie je po zime pomerne pomalé, v mieste kde je Persicaria vysadená bývajú záhony na jar dlhšiu dobu poloprázdne. Preto sa k nim vysádzajú cibuľoviny, ktoré majú podobné nároky na pôdu (napríklad snežienky, či bledule).

Persicaria amplexicaulis je dostupná vo viacerých odrodách. Líšia sa farebnosťou kvetov, vedľa hlavnej červenej farby existujú kultivary bielej či ružovej farby. Mnohorakosť týchto odrôd spočíva aj v ich výške – tá sa pohybuje v rozmedzí od 40 do 160 cm.

Výbornou a dosiaľ nie príliš docenenou vlastnosťou týchto horských bylín je ich atraktivita pre opeľovačov - Persicaria amplexicaulis je významnou medonosnou rastlinou, cenná najmä pre veľmi neskoré kvitnutie.