Miscanthus – ozdobnica

U okrasných tráv platí, že mnoho drhov sa dostáva do plnej krásy až od druhej polovice leta. Do tejto kategórie patria aj veľké druhy okrasných tráv, pretože im nejakú dobu trvá, než vyrastú. K najmohutnejším trávam vhodným pre naše klimatické pásma okrem bambusov patrí ozdobnica – Miscanthus. Občas sa u nás pestujú aj iné druhy, ale najčastejším je ozdobnica čínska a jej odrody. Dorastá do veľkosti od 50 cm až do troch metrov. Je to spoľahlivá, často mohutná rastlina vytvárajúca silné a široké trsy.

Uplatnia sa najmä vo väčších záhradách a parkoch – a to buď ako súčasť trvalkových  záhonov, v ktorých ozdobnice vytvárajú silný vertikálny efekt. Výborne, veľmi podobne vyznejú i dekoratívnych porastoch vytvorených výhradne z rôznych iných druhov tráv. Ich efekt nastáva najmä v období kvitnutia. Ich voľné klasy sa často pohybujú vo vetre, čím vytvárajú i efekt pohybu a pokojných zvukov. Z ozdobníc sa dajú vytvárať pôsobivé živé ploty i predely na rozdelenie dvoch pozemkov.

Tieto mohutné trávy sa odporúča vysádzať hoci na krátky čas na miesta, kde hrozí erózia pôdy. Či pôdne zosuvy. Ich korene sú aktívne a dokážu stabilizovať i kyprú pôdu na svahoch. Ozdobnice sa v ostatných rokoch miestami pestujú vo veľkom ako cenná hospodárska rastlina. Hlavným dôvodom je tvorba biomasy, najmä ako biopalivo, či zdroj hmoty pre výrobu tradičných strešných krytín. V prípade vysokých druhov sa využíva v krajine ako veterná bariéra.

Ozdobnice potrebujú slnečné stanovište a dobre priepustnú pôdu. Dobre prosperujú aj v pôdach chudobných na dusík. Nevyžadujú špeciálnu údržbu a sú vhodné i pre menej skúsených majiteľov záhrad. Pri nákupe si treba dobre všimnúť názov odrody – a podľa toho ju umiestniť na záhrade. Rozdiely medzi jednotlivými odrodami môžu byť značné.