Je čas ľalioviek

Ľaliovky (Hemerocallis) patria medzi obľúbené záhradné rastliny, čo možno vedie k pocitu, že ich veľmi dobre poznáme. Tak si to trošku zrekapitulujme, možno vám prezradíme aj niečo nové.

Ľaliovky pochádzajú z Východnej Ázie, ich areál miestami zasahuje až do stredných oblastí Ázie. Pravdepodobne už pred 4 tisíckami rokov sa ľaliovky používali v čínskej ľudovej medicíne a aj pre potravinové účely. Konzumovali sa kvety (to trvá dodnes) i dužnaté korene.

Do Európy sa ľaliovky dostali v 16. storočí.

Pôvodné botanické druhy boli v porovnaní s dnešnými hybridmi pomerne obyčajné – ich farebná škála sa pohybovala v odtieňoch žltej, oranžovej a červenej farby. K prelomu v sortimente farebnosti, ale aj tvarov, štruktúr a veľkostí začalo dochádzať až v 30. rokoch 20.storočia.

Ľaliovka sa vyznačuje jednou vlastnosťou, na ktorú sa dá za každých okolností spoľahnúť. Jednotlivé kvety nevydržia dlhšia ako jeden deň. Rastlina ale nakvitá postupne, takže obdobie kvitnutia môže trvať (podľa podmienok a odrody 20-30 dní)

Ľaliovky sa vyznačujú dlhovekosťou, skromnosťou a vysokou schopnosťou prispôsobiť sa rôznym podmienkam. Ich trsy časom mohutnejú, ale nikdy sa nechovajú invázne. Sú to proste veľmi sympatické rastliny.

Jednou z veľmi oceňovaných vlastností ľalioviek je ich schopnosť dobre sa krížiť medzi sebou, čo vzrušuje profesionálnych i amatérskych šľachtiteľov tak intenzívne, že každoročne produkujú stovky, možno i tisícky nových odrôd.

Aby sa nová rastlina stala  novou odrodou, treba ju dobre popísať, dobre nafotiť a zaplatiť centrálnemu registru ľalioviek (sídli v USA) manipulačný poplatok (necelých 100 dolárov na odrodu). Vo chvíli, keď vyjde ročný vestník v tlačovej forme so zoznamom nových odrôd, považuje sa nová odroda za oficiálne uznanú.

Viete koľko ľalioviek v tomto oficiálnom registri figuruje? Odpoveď na túto otázku sa neustále bude meniť. Ale vieme, že 13. februára tohto roku(2024) bola zapísaná nová odroda pod poradovým číslom 100 000. Je to polostálozelená tetraploidná odroda  s veľkými, až 15 cm kvetmi lososovej farby a žlto zeleným stredom. Volá sa ‘Alpenglow Magic‘.

Okrem uznaných odrôd existujú ďalšie tisícky, či skôr desať tisícky odrôd, ktoré šľachtitelia neprihlásili do oficiálneho registra. Neznamená to ale nutne, že sú horšie ako tie registrované. Je celkom pravdepodobné, že u mnoho z nich existuje jediný trs, či iba niekoľko kusov, ktoré zdobia záhradu šľachtiteľa, či jeho kamarátov.

Komerčný sortiment kultivarov, nekopíruje celý oficiálny register. Svetová ponuka komerčne pestovaných odrôd je síce bohatá, ale nezastupuje všetky registrované kultivary.