Jarabiny

Jarabiny (Sorbus) možno stoja trochu v tieni iných, populárnejších druhov stromov. Je to veľká škoda, lebo pre ich obrovskú rozmanitosť sa medzi nimi dajú nájsť druhy vhodné takmer pre každú záhradu. Pre botanikov sú jarabiny veľmi ťažkou skupinou drevín, existuje veľké množstvo druhov, pričom ich rozlišovacie znaky nie sú vždy jednoznačné. Navyše sa medzi sebou ochotne krížia, čo ich určovanie ešte komplikuje.

Jarabiny sú opadavé dreviny, ktoré vytvárajú malé až stredne mohutné stromy, niektoré druhy rastú v kríkovej forme. Dajú sa pomerne dobre zapestovať aj v tvare viackmenného stromu. Potenciál jarabín je značný, vedia nás potešiť kvetmi, jednoduchými i zloženými listami a na jeseň farebnými plodmi. Tie sa podľa druhu a odrody môžu objavovať už od druhej polovice jesene vo veľmi rozličných farbách, od čisto bielej, cez oranžové, ružové, červené, fialové až hnedé odtiene. Väčšinu jarabín obľubujú drozdy, i niektoré iné druhy vtákov.

Veľmi silný efekt poskytujú niektoré druhy jarabín v jesennom období, keď sa ich listy vyfarbujú do pestrých oranžovo červených odtieňov. Jarabiny vyžadujú slnečnú polohu a veľmi dobre priepustnú pôdu, bývajú pomerne citlivé na premokrenie. V mestskom prostredí trpia často na zasolenie i dlhšie trvajúce sucho, v prostredí rodinných záhrad bývajú ale veľmi spokojné. Ak budete vysádzať už väčší strom, pripravte sa na to, že prvý rok až dva môže zakoreňovať, pričom v nadzemnom priestore moc nerastie. Po zakorenení ale tento „premeškaný čas“ rýchle dobehne.

Pomocou jarabín sa dá krásne vytvárať vertikálny priestor záhrady. Druhy so zloženými listami dávajú pomerne riedky tieň, v podraste ktorého dokážu prosperovať aj ďalšie druhy rastlín. Jarabiny – až na výnimky sú vhodné aj do veľmi malých, súkromných záhrad, dvorov  a átrií.