Hortenzie metlinaté

Popularita hortenzií neústavne rastie – a to je dobre. Zásluhu na tom má okrem iných druhov aj hortenzia metlinatá (Hydrangea paniculata). Každoročne sa objavujú nové a nové odrody, ktoré prinášajú do záhrad nové efekty. Niekedy sa líšia iba v detailoch, inokedy v celkom zásadných vlastnostiach.

Najmä na sociálnych sieťach sa o týchto rastlinách často diskutuje, čo žiaľ vedie ku vzniku rôznych mýtov a poloprávd. Poďme si spolu tento druh bližšie predstaviť.
Hortenzia metlinatá pochádza z Východnej Ázie, rastie vo vlhkých lesoch a na ich okrajoch. Vzhľad pôvodného, botanického druhu je pre použitie v záhradách takmer nepoužiteľný. Našťastie pre nás všetkých sa šľachtiteľom podarilo vypestovať veľmi zaujímavé formy s atraktívnymi kvetmi.

Nároky:
Hortenzie metlinaté  obľubujú vlhkú, humóznu  a hlbokú pôdu. Pôdna reakcia by mala byť mierne kyslá. Tvrdí sa, že sa dá pestovať i v zásaditých (vápenitých) pôdach. Toto tvrdenie nie je celkom presné. Je to síce možné, ale často sa stáva, že v pôdach s vyšším  obsahom vápnika nebýva farebnosť kvetov tak intenzívna, ako v pôdach mierne kyslých. Ak môžete, pridávajte do výsadbovej jamy kompost – a ak máte záhradu s vápenitou pôdou, pridajte veľkorysú dávku rašeliny.

Hortenzia metlinatá najlepšie rastie na priamom slnku (vo vlhkom prostredí) S ubúdajúcou intenzitou svetla sa zmenšuje počet i veľkosť súkvetí, ako aj pevnosť výhonov. Tieto hortenzie dokážu čiastočne zakvitnúť aj v tieni, ale kvety v tomto prostredí nebývajú príliš hodnotné.

Hortenzie metlinaté majú často dva druhy kvetov. Jedni sú veľké a nápadné, druhé maličké a nevýrazné. Na prvý dojem tieto malé kvety vyzerajú ako neotvorené puky. To často vyvoláva otázky typu „čo sme urobili zle, že niektoré kvety nevykvitnú?“ Pri bližšom pohľade do vnútra súkvetia nájdeme logickú odpoveď. Tie malé kvietky – sú pravé. Majú tyčinky a piestik a dokážu prinášať semená. Nie sú ale pre krásu rastliny príliš podstatné. Tie väčšie kvety to majú presne naopak. Sú atraktívne, ale neplodné. Slúžia primárne na to, aby z diaľky prilákali hmyz, ktorý sa orientuje zrakom. Ten uvidí práve tieto veľké kvety a pri návšteve rastliny objaví aj malé plodné kvietky, ktoré poctí svojou návštevou. Pomer malých plodných a veľkých okrasných kvetov je typickým odrodovým znakom – ak si kúpite odrodu, ktorá tieto malé kvety v hojnom počte vytvára, nie je to vaša chyba, že sa tak deje.
Jedným z častých dotazov býva, prečo sa kvetné stonky váľajú po zemi a nerastú vzpriamene smerom hore. Dôvodov môže byť viac. Často je to odrodový znak – niektoré odrody majú síce krásne kvety, ale slabšie stonky, ktoré ich zle držia. Tento jav je obvyklý hlavne u mladých rastlín, keď vysadené hortenzie vyrastú, obvykle spevnejú a už „fungujú“ dobre, alebo aspoň prijateľne. Buďte trpezliví a nečakajte, že týždeň po výsadbe sa budú všetci susedia chodiť dívať na vaše hortenzie. Poliehanie kvetných stvolov môže zapríčiniť aj nedostatok svetla, alebo nedostatočný rez a následné veľké množstvo tenkých a slabých vetvičiek.